top of page
  • Foto van schrijverLoCo

Hoe ondernemen me meer zelfvertrouwen gaf

Bijgewerkt op: 19 dec. 2020

Het klinkt erg tegenstrijdig, nee? Dat een sprong in het onzekere diepe, mij een pak meer zelfvertrouwen gaf?


Toch is het zo! Ik vertel je hier waarom.The only way is up


Dat ik erg gedreven ben, dat stond al lang buiten kijf. “The only way is up” is al jaren mijn motto.

Dat zat er al van kleins af ingebakken. Tijdens mijn hele schoolcarrière heb ik telkens weer het beste van mezelf gegeven. Iedere les, elk examen, jaar na jaar. Waarom? Omdat ik van mijn ouders de kans had gekregen om te doen wat ik écht wilde. En ik vond dat ik die kans kan ook met 2 handen moest grijpen. Niks verkwanselen dus. Klinkt alsof ik een huge streber ben, maar I don’t care :D


Hetzelfde geldt voor mijn professionele carrière: grenzen verleggen, mijn steentje bijdragen, anderen helpen zoals ik zelf geholpen wil worden. Dáárvoor doe ik het. Dáár sta ik elke dag om 7u weer voor paraat.


Recipe for heartbreak

Truth bomb: gek genoeg verdween die gedrevenheid in mijn relaties als sneeuw voor de zon. Heel onbewust maakte ik mezelf kleiner dan ik was. Mijn partner stond in de spotlight, niet ik. Hij was de bijzondere, niet ik. Ruimte innemen? Daar paste ik liever voor.


Het resultaat? Ik verschrompelde tot een schim van mezelf. Een vrouw die lief lachte en zorgzaam was, maar vaak louter werd gezien als "de vriendin van". Gooi daar dan nog eens een narcistische partner tegenaan en je begrijpt het al: recipe for heartbreak.


Het ergste van al? Dat ik dat zelf ab-so-luut niet doorhad. De enige die dat wél van mijlenver zag gebeuren, was mijn mama. En haar goede raad deed ik dan al snel af als "overbezorgdheid". Pro-tip: luister naar uw mama, she really does know best. ;)

You're worth it


Het was dat laatste gebroken hart en alle tranen die erbij kwamen kijken, die me deden beseffen dat ik HE-LE-MAAL niet moest onderdoen voor een ander. Ik was het waard om ruimte in te nemen, om uit te blinken in dat waarin ik goed was, om complimenten te krijgen in plaats van ze altijd maar te geven. Als je nu "want ik ben het waard" van L'Oréal in je hoofd hoort, mooi. Het klopt ook echt wel zo!


Dat besef was echt een openbaring voor mij. Ik was in eerste instantie vooral kwáád op mezelf. Ik voelde geen zelfmedelijden, geen verdriet, maar wel boosheid. Hoe kon IK, die alles had, die alle kansen had gekregen, die zich kon ontwikkelen, die zo gedreven was, mij in godsnaam klein laten houden door iemand anders (die mij op de koop toe zogezegd graag zag)?Ontzeg de wereld jouw gave niet


Wel, ik kan daar tot op vandaag niet helemaal de vinger op leggen. Ik stel mensen niet graag teleur. Misschien heeft het daarmee te maken? People pleaser? Kan best.


In ieder geval besefte ik plots wel dat ik mezelf niet kleiner moest voordoen dan ik was. Ik wíst dat ik mensen met gevatte teksten kon helpen, ik wíst dat taalfouten nauwelijks aan mijn arendsoog ontsnapten en ik wíst dat ik iets waardevols te betekenen had. En zo werd het zaadje voor een eigen onderneming geplant. De grootste les en motivatie die ik je hier kan meegeven: ontzeg de wereld jouw gave niet. Je kan zo veel meer voor anderen betekenen dan je zelf beseft. Doe er iets mee!


Als je nu denkt dat dit allemaal wel heel herkenbaar klinkt, THEN PLEASE STEP UP YOUR GAME. Te bang om te luid te zijn? Blijf ruimte innemen. Bang om te bazig te lijken? Blijf een leiderfiguur zijn voor anderen. Bang om "moeilijk" te zijn? Blijf pijnpunten benoemen en de waarheid vertellen. Wees gewoon de beste versie van jezelf. En laat jouw geluk niet van anderen afhangen. YOU ARE THE GAME CHANGER.Je oogst wat je gezaaid hebt


Die verandering in mindset betekende niet alleen een grote sprong voorwaarts business wise, maar ook op relationeel vlak. Je oogst wat je gezaaid hebt, is misschien een cliché, maar wel eentje dat klopt! Ik kwam een partner tegen die mij complementeert (én complimenteert!). Iemand die mij ruimte geeft om te groeien en vice versa. Een verademing. Ik ben goed met woorden, maar daar schieten ze me toch even tekort.


Dat geldt niet alleen voor relaties uiteraard! Ook voor vriendschappen, kennissen, mogelijkheden, kansen,.... Alles begint met je mindset. Pas je die aan, dan heb je de sleutel tot succes in handen.


Hoewel LoCo nog in haar kinderschoenen staat, heb ik zelf mentaal al een hele verandering doorgemaakt. De autonomie en de vrijheid die het ondernemerschap biedt en de dankbare reacties die je van klanten krijgt, zorgen voor zo'n boost van zelfvertrouwen. Ik knijp mezelf weleens in de arm om er zeker van te zijn dat dit geen droom is.


Maar dat is het niet. Het is de mooie realiteit. Is het dan altijd rozengeur en maneschijn? Natuurlijk niet! Ondernemen doe je met vallen en opstaan en ja, het is een onzeker pad, no doubt. Maar de persoonlijke groei die je ervoor terugkrijgt, is zo veel waardevoller dan geld alleen.


Twijfel jij nog om de sprong te wagen? Probeer het eens, voel eens met je teen in het zwembad, vooraleer je meteen van de hoogste springplank springt. Proef van wat het ondernemerschap jou aan persoonlijke groei kan bieden. We praten over enkele maanden nog eens. Wedden dat je me dan gelijk geeft?


Liefs


LoCoWil je als eerste op de hoogte zijn van mijn schrijfsels over mijn werk als copywriter en mijn onewomanshow? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via de hyperlink!


47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page