top of page
  • Foto van schrijverLoCo

Zo vind jij jouw unieke tone of voice

Vrijwel iedere marketeer of socialmedia-goeroe die je volgt op Instagram heeft het er wel over: je tone of voice. Ze hameren erop dat die oh zo belangrijk is voor je merk. En het klinkt allemaal zo makkelijk. Maar ondertussen zit jij vertwijfeld op je bureaustoel te schuifelen: wat is dat nu eigenlijk, die tone of voice? En vooral: hoe vind je die? Dat kom je hier te weten!Wat is het?

Kortweg is je tone of voice de manier waarop jij met je doelgroep communiceert. De voice is letterlijk jouw stem, de unieke wijze waarop jij klinkt. Die blijft in alle berichten en teksten dezelfde en wordt op de duur voor jouw doelpubliek dan ook herkenbaar.

De tone, de toon van je stem, is wel veranderlijk. Die stem je af op de boodschap van je tekst: je wil je lezer met je tekst bijvoorbeeld instrueren of net amuseren.

De combinatie van beide is de sleutel tot succes om telkens opnieuw de juiste snaar te raken bij je doelpubliek.

Al die willen te kaap’ren varen

Bear with me here: jij bent kapitein op een boot en je wil graag naar Saint-Tropez varen om toeristen met je zeiljacht de mooiste plekjes te laten ontdekken. De toeristen zijn in dit geval je doelgroep.  Jouw jacht is uitgerust met alle denkbare luxe, technische snufjes én een smaakvol interieur, want je wil je klanten alleen maar het hoogste comfort bieden. Je jacht is je voice: die is uniek voor jou. De exclusieve, luxueuze service die je biedt, is wat je klanten van je onthouden en waarom ze met jou in zee gaan (jep, letterlijk).  Je tone is hoe je jouw jacht door de golven laat klieven. Is er storm op zee? Dan trek je de zeilen bij, zodat er niemand zeeziek wordt. Moeten je klanten snel op hun volgende bestemming zijn? Dan zet je de motor op full speed. Maar natuurlijk: in zoverre dat je boot dat aankan. Je tone blijft dus steeds afgestemd op je voice. Het is dan ook geen verrassing dat de krant De Tijd een andere tone of voice heeft dan Disneyland. De Tijd richt zich op volwassenen en presenteert feiten, terwijl Disneyland zich richt op kinderen en all about magic is.
Allemaal erg leuk, maar hoe bepaal ik mijn tone of voice zul je denken.  In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is je doelpubliek niet je voornaamste uitgangspunt. Klinkt gek, maar is het niet.

Brand identity

Je brand identity of kernwaarden zijn wél het vertrekpunt. Geloof het of niet, maar in iedere tekst die je schrijft, sijpelt jouw voice al door. Bovendien heb je misschien al een unieke missie geformuleerd? Dan heb je al een goede basis!


Zie je ‘t liever nog eens voor je op papier? Lijst voor jezelf even op welke waarden je bedrijf uitdraagt. Je kan ook kruisjes zetten op de assen van deze tool om het karakter van je bedrijf te achterhalen.Nu ken je jouw unieke karakter en waarden. Nu sta je sterk in je schoenen om je teksten succesvol af te stemmen op je doelpubliek. De situatie

We schreven het al: je tone is afhankelijk van de situatie. Denk even na over het doel van je tekst. Wil je je lezer:

  • Informeren

  • Opiniëren

  • Amuseren

  • Instrueren

  • Overtuigen

  • Activeren

Het doel bepaalt dus je toon: informeren zal logischerwijs iets zakelijker klinken dan amuseren.

Het kanaal waarop je je tekst plaatst is ook een bepalende situationele factor: een post op LinkedIn zal meestal iets zakelijker klinken dan je Facebookpost. Al lopen die platformen tegenwoordig steeds meer door elkaar. Je doelgroep

Als ondernemer wil je natuurlijk zoveel mogelijk mensen of bedrijven binnen je doelpubliek bereiken. Dat is obviously het doel van je zaak. Waarom komen mijn klanten dan op de laatste plaats?  Dat is eigenlijk niet zo. In alle bovenstaande stappen heb je afwegingen en keuzes gemaakt met je doelgroep in het achterhoofd. Je klanten zaten als het ware over je schouder mee te kijken.

Een herkenbare tone of voice schept vertrouwen. En vertrouwen doet... kopen, inderdaad! Bovendien heb je nu een leidraad in handen die je voor iedere tekst weer kan raadplegen. Zo raak jij telkens weer de juiste snaar bij je doelpubliek. Ga er meteen mee aan de slag!


Geen tijd? Geen zin? LoCo helpt je graag! Contacteer me via de website.

79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page